מזונות

מזונות

מתגרשים או נפרדים? בוודאי שמעתם על המונח מזונות. איך זה עובד? 
במהלך יותר מ-15 שנים שבהן ליוויתי תהליכי גירושין, ראיתי כיצד עולם המזונות עובר תהפוכות, חדשות לבקרים. ביולי 2017 חל שינוי משמעותי בתחום המזונות: החלטת בית המשפט העליון הפכה את המזונות לשוויוניים יותר. 

אז מה זה בכלל מזונות?
כאשר בני זוג נפרדים חלה עליהם חובה לזון את ילדיהם ואף את בני זוגם, בתנאים מסוימים. במילים אחרות: לממן את הצרכים ההכרחיים שלהם. 

מזונות אישה
אלו מזונות שעל בעל לשלם לאישתו, בתנאים מסוימים, עד הגירושין. כיום נשים רבות מתפרנסות בעצמן, לכן פחות פוסקים מזונות אישה. כמו כן, אישה שיוזמת גירושין בדרך כלל לא תהיה זכאית למזונות אישה. 
מזונות ילדים 
אם בעבר היה ברור שהאבא צריך לשלם מזונות עבור ילדיו, כיום זה לא מובן מאליו. בשנת 2017 בית המשפט העליון פסק בצורה ששינתה את עולם הגירושין בישראל. בפסק הדין בבע"מ 919/15 פלוני נ' פלונית, נכנס עקרון השוויון בין המינים הלכה למעשה למנגנון פסיקת מזונות ילדים. 
מה המשמעות עבור זוגות מתגרשים?
מאז אותו פסק דין המזונות לילדים מעל גיל 6 נקבעים לפי
1. צרכי הילדים: החל ממדור (הוצאות על דיור), מזון ועד לביגוד וכדומה. 
2. יחס השתכרויות – מה היחס בין המשכורות של שני ההורים?
3. חלוקת זמני השהות – מתוך 14 יום, בכמה ימים הילדים ישנים עם האבא? התשובה לשאלה הזו היא היחס שמהווה את החלוקה של זמני השהות וגם היא משפיעה על המזונות. ככל שהילדים שוהים פחות עם האב, כך המזונות גבוהים יותר. 

באשר לילדים מתחת לגיל 6, נקבע בבע"מ זה כי עדיין חלה חובה אבסולוטית על האב לממן את צרכיהם ההכרחיים (שמוערכים בפסיקה בסכום של בערך 1350 ₪ לחודש). עם זאת, ניתן לראות בפסיקה מגמה של שוויון גם בגילאים אלו.

מה זה מדור?

אלו הן הוצאות הדיור של הילדים, בד"כ שכירות או משכנתא. בנוסף, יש גם הוצאות מדור, שאלו הן חשבונות אחזקת הבית כגון חשבון חשמל, מים, ארנונה וכיוצ"ב. 
מה הפסיקה אומרת לגבי מדור?
הפסיקה קובעת כך:
• ילדים עד גיל 6: האב מחויב בתשלום ב30% מהן עבור ילד אחד, 40% עבור שני ילדים ו-50% עבור שלושה ילדים, כאשר הילדים מתחת לגיל 6. 
• ילדים מעל גיל 6 שנים, שנמצאים במשמורת משותפת (זמני זהות שווים בין שני ההורים, או קרוב לכך) כל הורה משלם את המדור והוצאות המדור שלו בעצמו.
מהן הוצאות חריגות?
מלבד המזונות והמדור, ההורים חולקים בתשלום ההוצאות החריגות בתחום החינוך והבריאות:
• הוצאות בריאות: ביטוח בריאות פרטי, טיפולי שיניים, טיפולים פסיכולוגיים ועוד. 
• הוצאות חינוך: צהרון, חוגים, שיעורים פרטיים, קייטנות וכדומה. 

באשר לילדים מתחת לגיל 6, הוצאות אלו מתחלקות בחלקים שווים בין ההורים. בנוגע לילדים מעל גיל 6 שנים, מאז בע"מ 919/15 הנ"ל, הוצאות אלו מתחלקות בהתאם ליחס ההכנסות בין ההורים.

חשוב לציין כי הסקירה הנ"ל מהווה סיכום הנקודות החשובות (לדעתי) בפסיקה הנוכחית ואינה מהווה ייעוץ משפטי או התנבאות לגבי פסיקה של מזונות במקרה זה או אחר.
כדאי לדעת: כל מקרה נידון בבתי המשפט או בתי הדין לגופו, ולכל שופט/דיין יש את נקודת המבט המיוחדת לו.


?רוצה להתיעץ איתי

Share by: